Çift terapisi, çiftlerin kendi başlarına çözüm bulmakta zorlandıkları sorunların, içinden çıkamadıkları kısır döngülerin ya da iletişim problemlerinin bir uzman desteği ile ortaya çıkarılıp anlamlandırma, yorumlama ve dönüştürme sürecidir. Her çiftin ilişki dinamikleri, ilişki DNA’sı kendine özel ve birbirinden farklıdır. Terapi süreci planlaması seansa gelen çifte özel olarak belirlenir. Terapi hedefi, her çifte göre konu bazında değişse de, yaşanan kısır döngülerin ve döngüde var olan bilinçdışı faktörlerin belirlenmesi, bu döngülerin partner seçimimiz ve partnerimizle ilişkilenme biçimimizdeki rolümüzü fark ederek kırılması ve daha olumlu,
yaratıcı bir ilişkilenmeye dönüşmesi temeline dayanır. Haklı ile haksızın kim olduğunun belirlendiği ve terapistin hakemlik yaptığı bir anlayışın aksine terapist partnerlerin ilişki içerisindeki ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçların karşılanması adına belirginleşmiş kısır döngüleri belirlemede yardımcı olurken partnerlere eşit mesafede yaklaşır ve kişileri değil ilişkiyi tedavi etmeyi amaçlar. Terapi kişilerin değildir. İlişki terapisidir.
Çift terapisi çiftlerin ilişkilerinde yaşadıkları zorluklar karşısında bu zorluklarla
daha iyi başa çıkabilmek, bu zorlukların temellerini anlamlandırmak, ilişkilerini
güçlendirerek zorluklarla daha rahat başa çıkabilir hale gelebilmek için haftada bir
seans olacak şekilde düzenlenen takvim çerçevesinde gerçekleşir. Çift terapisinde
partnerlerin birlikte katılımı esastır. Terapist klinik karar doğrultusunda partnerleri
belli zamanlarda yalnız görmeyi tercih edebilir. Çift terapisinde danışan partnerler
değil partnerlerin ilişkisidir ve terapist terapi sürecinde tarafsızlığını korur.
Evlilik öncesinde danışmanlığa ihtiyaç duyan, boşanma aşamasındaki ya da boşanmış partnerler de dahil olmak üzere medeni durum ve cinsel yönelimden bağımsız tüm çiftlerle çift terapisi süreci sürdürülür. Sürmekte olan evlilik dışı ilişki, bağımlılık ve şiddet söz konusu olduğunda çift terapisi süreci durdurularak ya da devam eden sürece ek olarak partnerler bireysel terapi sürecine yönlendirilir.
Kliniğimizdeki terapistimiz bu duygularla etkili bir şekilde nasıl baş edeceğine dair yol gösterici olacaktır.
Pozitif içsel konuşma tekniği bu tarz sorunlarda sıklıkla kullanılarak sorunun üstesinden gelinir.
Bize yardımcı olabileceklerine dair konuşmalar yapılarak çocuklarımızın sürece adapte olmaları sağlanır.
İletişim problemleri, geniş aile problemleri, sınırlar ile ilgili problemler, evlilik öncesi danışmanlık, aldatma, boşanma ve ebeveynlik stilleri üzerindeki çatışmalar, duygusal ve veya fiziksel şiddet yaşantısı gibi konular çift terapisi desteği alabileceğiniz konu başlıklarından bazılarıdır.