Klinik Adres

Yıldız mahallesi Muhtar- ı evvel sokak palmiye apartmanı 5/2 Beşiktaş, Istanbul, Turkey 3400

İletişim Numarası

+90552-245-97-97

Email Adres

serenitepsikoloji@gmail.com

psikolognidanuruzun@gmail.com

E

Ergen terapisi, genellikle 12 -18 yaş aralığında ergenlik çağındaki bireyler ile yapılan bir terapi türüdür. Ergenlik terapisinde, terapistler ergenlik çağındaki bireylerin kendilerini tanımalarına, anlamalarına, isteklerini fark etmelerine yardımcı olarak, onları farklı bir pencereden bakmaya yönlendirmektedir. Ergen terapisinde, ergenler yaşadıkları zorluklara karşı farklı bakış açıları geliştirerek, sorunlarının neden kaynaklandığını anlayacak, sorunlarının çözümü ile ilgili farklı yollar geliştirecekler ve bunların sonucunda da hem kendileri ile barışacaklar hem de çevreleri ile daha iyi ilişkiler kurabileceklerdir.

Ergen terapisi, bireylerin geçmişten gelen travmalar sonucunda ortaya çıkan sorunların veya o anda yaşadıkları sıkıntıların çözüme kavuşmasında ve ortadan kaldırılmasına büyük rol oynamaktadır. Ergen terapisinin uygulanmaması, bireylerin yetişkinlik dönemlerinde daha büyük sorunlar, zorluklar ile karşılaşmalarına neden olabilmektedir. Ergen terapisi, ergenlik döneminde bireylerin yaşamış olduğu değişimin etkileri olumlu şekilde hissetmeleri ve değişimleri pozitife çevirebilmeleri için oldukça faydalı ve gereklidir.

Ergen terapisinin öneminin iyice kavranabilmesi için ergenlik döneminin ne olduğu bu dönemde ne gibi sorunların ortaya çıktığının bilinmesi gerekmektedir.

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Ergenlik döneminde bireyler hem fiziksel hem de zihinsel olarak değişim gösterirler. Bu değişimlerle duygusal, düşünsel ve davranışlar olarak çocukluk dönemlerinden farklılık gösterirler. Ergenlik döneminde yaşanan değişimler bireylerin bazı konularda sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Ergenlik döneminde sorun yaşanan konular şunlardır;

  • Aile ile olan ilişkiler
  • Arkadaşlık ilişkileri
  • Sınav kaygısı
  • Stres ve kaygı
  • Motivasyon eksikliği
  • Takıntılı düşünceler ve hareketler
  • Cinsel kimlik problemleri
  • Özgüven problemi
  • Panik bozukluk
  • Sosyal kaygı veya daha ileri düzeyde sosyal fobi
  • Uyku problemleri
  • Yeme bozuklukları
  • Ders çalışma alışkanlığının kazandırılamaması
  • Başarısızlık korkusu
  • Dikkat ve konsantrasyon eksikliği
  • Öğrenme zorluğu
  • Duygu durumunu kontrol edemem
  • Öfke problemi
  • Zorbalık

Ergen Terapisi Neden Gereklidir?

Ergen terapisi, bireyin yaşadığı ergenlik dönemi daha kolay atlatması, bu dönemde yaşadıkları zorlukları büyümeden atlatması, kendini tanıması, ne istediğini keşfetmesi için gereklidir. Ergen terapisi, bireylerin çocukluk döneminde veya ergenlik döneminde yaşadıkları sorunları ve zorlukları, daha fazla büyümeden ve yetişkinlik dönemlerinde daha büyük sorunlar ve rahatsızlıklar halinde karşılarına çıkmadan çözüme ulaşması için gerekli bir terapidir.

Ergenlik döneminde fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak değişimlerin yer aldığı bir dönemdir. Ergenlik döneminin başlangıç ve sonlandırılış süreci bireylere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak yaş aralığı 12-18 yaş aralığı olarak nitelendirilmektedir.

Ergen terapisi için bir süre vermek doğru olmaz. Ergenlik dönemi uzun seneler süren bir dönemdir. Bu sebeple terapi sürecini de dönemlere ayırmak gerekir. Ergenin yaşadığı zorluk ve sorunların aşılması için yapılan terapilerde terapiler bir süre haftada bir veya 2 gün şeklinde yapılabilmektedir. Sorunların aşılmadı ve çözüme ulaşması ile birlikte bu dönem belirli ve uzun zamana aralıklarında yapılmaktadır. Ergen terapisinin bir seansı 45 dakika-1 saat aralığındadır.

Ergen terapisi, ergenlerin sınav kaygısı, içe kapanıklık, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğu, özgüvensizlik, sosyal kaygı, uyku problemleri, yeme bozuklukları, aşırı internet kullanımı, aile ile olan iletişim gibi sorun yaşadığı konularda fayda sağlamaktadır.

Ergen terapisi, ergenlik döneminde yaşanan değişimler ile ilgili yaşanan sorunlar bireysel çabalar ile çözülemez bir hale geldiğinde gerekli hale gelmektedir. Bunun yanı sıra ergende geçmişten gelen veya yeni ortaya çıkan psikolojik rahatsızlık belirtileri görüldüğünde ve ölüm, kaza, taciz, zorbalık gibi travmatik olaylar yaşandığında ergen terapisi, ergenlerin hayatını etkilememesi, yaşam kalitesini düşürmemesi ve daha büyük sorunlara yol açamaması için gereklidir.

Ergen terapisi, egenin yaşı, kişisel özellikleri, ne tür bir sıkıntıya veya zorluğa sahip olduğuna bağlı olarak farklı türlerde uygulanabilmektedir. Ergen terapisinde kullanılan terapi türler şöyledir; bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, EMDR terapi, sanat terapisi

Ergen terapisinde, terapist sürece başlamadan önce ilk olarak ebeveynler ile görüşerek, ergen hakkında ve yaşadığı sıkıntılar hakkında ön bilgi alır. Seanslar ilerledikçe anne-babalar terapist tarafından terapi sürecinin nasıl gittiği hakkında bilgilendirilirler. Terapist başka seansların gerektiğini düşünüyorsa aile ile bu konu hakkında da görüşerek, düşüncelerini sorar ve buna göre bir terapi planı oluşturur. Terapistler, aileyi terapi süreci ile bilgilendirirler ancak terapi sırında konuşulanları aile ile paylaşmazlar.

Ergen terapisi, tıpkı diğer terapi şekillerinde olduğu gibi danışan ve terapi gerçekleşmektedir. Terapist ve danışan dışında birinin olması etik kurallar uygun değildir ve danışanın rahatsız olmasına neden olabilir. Bazı özel durumlarda, çocukların isteği ve izni doğrultusunda anne- babalar terapilere katılabilirler. Bu durum genellikle çocukların yabancılar ile yalnız kalmakta zorlandığı durumlarda görülmektedir. Bununla birlikte çocukta görülen bu sosyal ortama uyum sağlama ve yalnız kalama durumu da terapi ile düzeltilebilmektedir.

Ergen terapisi, ergenlik döneminde yaşanan sorunların, psikolojik problemlerin aşılmasında oldukça etkili bir yöntemdir. Ergenlik döneminde bireyler çevreleri tarafından yargılanacakları ve beğenilmeyecekleri kaygısı yaşarlar. Ergenler aileleri veya arkadaşları ile konuşamadıkları pek çok konuyu tanımadıkları ve kendilerini yargılamayan bir profesyonelle rahatlıkla konuşabilmektedir. Ergenlik dönemi ayrıca bireylerin kendileri tanıyarak, ne istediklerini bilerek, çevreleri ile olumlu ilişkiler kurarak gelişmeleri için faydalıdır.

Ergenlik döneminde yaşanan sosyal ve ilişkisel sorunlar, kişinin gelişim süreci ile ilgili yaşadığı kafa karışıklıklarını gidermek için yapılan terapilerde ilaç tedavisi genellikle gerekli görülmemektedir. Ancak depresyon, cinsel kimlik, kaygı bozukluğu gibi ergenin hayatını etkileyen ve yaşam kalitesini, başarısını düşüren rahatsızlıklarda ergen terapisi ile birlikte ilaç tedavisi de kullanılmaktadır.